WELKOM IN HÚNS.
VERBLIJF IN EEN
GESCHIEDENISBOEKJE.
HET VERHAAL VAN HÚNS 16
Onze vakantiewoning in het dorp Húns, is een arbeiderswoning uit 1842 met een rijke historie. Zo stond in de buurt van ons vakantiehuis in vervlogen tijden een dakpannenfabriek die een belangrijke rol speelde in de lokale economie. Lees meer over de vorige bewoners van ons zomerhuis en wat precies de functie was van onze mooie woonkeuken in het verleden.
HET DORPJE HÚNS
Húns is een charmant dorpje in de gemeente Leeuwarden met een beschermd dorpsgezicht. Het dorp wordt omringd door uitgestrekte weilanden en schilderachtige waterwegen. Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Húns is de kerk uit de 13de eeuw, die een belangrijk historisch monument vormt. Het dorp heeft een rijke geschiedenis en was vroeger de locatie van een steenfabriek, waar de klei uit de omgeving werd gebruikt om dakpannen en bakstenen te maken. Deze industriële activiteit heeft zijn sporen nagelaten in het dorp, wat bijdraagt aan de unieke charme van Húns.
HET VERLEDEN VAN HÚNS
Húns lag ooit op een terp. Deze door mensenhanden gemaakte heuvel werd gebruikt als een verdedigingsstructuur tegen overstromingen. Maar waar komt de naam Húns vandaan? En waar is de terp gebleven? Waarom is het dorp Húns niet meer verbonden met de Bolswardertrekvaart? En waarom raakte de regio rond het dorp in de tweede helft van de 19e eeuw geïsoleerd? We hebben het voor je uitgezocht.
DE VERHALEN VAN SUSANNE
Susanne is samen met haar man eigenaar van Húns 16. Elke zomer was Susanne te vinden in Húns. Vanaf dat ze een kleine peuter was in 1973 tot dat ze in de jaren '00 zelf met haar kinderen vakantie in Friesland ging vieren. En ook nu is het nog steeds een heerlijke plek voor haar om tot rust te komen.
DE KERK UIT DE 13E EEUW
Kijk uit het raam van je vakantiehuis en je ziet de Sint-Nicolaaskerk van Húns. Dit prachtige gebouw uit de 13e eeuw staat trots op een terp die voor een groot gedeelte is afgegraven.
Kloostermoppen
De kerk heeft een eenbeukige structuur. De originele gele kloostermoppen - het oorspronkelijke bouwmateriaal - dragen bij aan de historische waarde van de kerk. Aan de zuidkant van de kerk zie je 19e-eeuwse pleistering.
De toren
De toren heeft ook een verhaal. Het was ooit een zadeldaktoren, maar is nu een houten geveltoren met een bescheiden spits die is aangepast in de 18e eeuw. In de toren hangt een klok uit 1619, die is gegoten door Hans Falck.
Historisch interieur
Binnen sieren oliehanglampen uit de 19e eeuw de ruimte. Op de grond liggen gebeeldhouwde grafzerken, waaronder een priesterzerk uit 1577. Het houten tongewelf boven je hoofd geeft een warme sfeer. De preekstoel, het doophek en de herenbanken stammen uit de 17e eeuw.
Orgel van twee dorpen
Het orgel is een bijzondere toevoeging. Het is gemaakt door Willem Hardorff rond 1875 en pas in 1961 geplaatst in de kerk. Daarvoor stond het in de Catharinakerk in Lions.
Rijksmonument
De Sint-Nicolaaskerk is een rijksmonument (nummer 8484). Vandaag de dag behoort deze kerk tot de Protestantse Gemeente Hilaard, Húns en Leons. De kerk weerspiegelt de rijke middeleeuwse geschiedenis van Friesland.
HUINSERMOLEN
De Huinsermolen in Húns heeft een rijke historie. En die begint in 1829. Molenmaker Lieuwe Johannes van der Meulen uit Leeuwarden bouwde toen de molen. Dit viel samen met de oprichting van de polder Huins. Verschillende kleinere polders werden toen samengevoegd.
Vervanging voor vijf kleinere molens
De Huinsermolen verving vijf kleinere molens. In 1937 waren er plannen om ook deze windmolen te vervangen door een mechanische pomp te plaatsen. Dit ging gelukkig niet door dankzij molenaar Cees Hoitsma.
Moderne technieken
In 1958 kreeg de molen van Húns een driecilinder Lister dieselmotor. Hierdoor werd hij minder afhankelijk van windkracht. Tussen 1978 en 1980 kreeg de molen een grondige restauratie.
HET FRISII VOLK
Tijdens de Romeinse periode leefde in het noordelijke kustgebied van Nederland de Frisii. In de 4e eeuw verdween dit volk bijna volledig uit de kuststreken. Waarschijnlijk door de stijgende zeespiegels.
​
Germaanse stammen
In de 5e en 6e eeuw werd het gebied opnieuw bevolkt, maar dan door Germaanse stammen. Groepen mensen uit Denemarken en Noordwest-Duitsland namen de Angelsaksische materiële cultuur mee en ze namen de naam 'Friezen' over.
PANWURK
De Panwurksbrêge tussen Húns en Leons verwijst naar naar een steenfabriek waar ook dakpannen werden gemaakt. Deze fabriek lag net buiten het dorp, binnen het gebied dat tot Húns behoorde. Voor lange tijd was dit de enige industriële activiteit in de buurt. Best bijzonder voor zo'n klein dorp.
Overal dakpannen
In 1787 werd Húns namelijk nog beschreven als een geïsoleerd dorp met een heel kleine buurt en 10 stemgerechtigden. In Húns zie je nog altijd sporen van dit industriële verleden. Zet een spade in de grond en je stuit meteen op kapotte of oude dakpannen.
OMGEVING
Het dorpje Húns ligt in de gemeente Leeuwarden. Deze gemeente is in de tweede helft van de 19de eeuw ontstaan en steeds verder gegroeid door het samenvoegen van verschillende dorpen waaronder het dorp Húns. De gemeente Leeuwarden heeft door de jaren heen een cruciale rol gespeeld in de regio, zowel op economisch als cultureel gebied. De rijke geschiedenis van deze gemeente wordt weerspiegelt in de diverse historische gebouwen en monumenten die je hier kunt vinden.
NAAR FRIESLAND MET DE KINDEREN
Húns is een ideale vakantieplek voor jonge gezinnen. Op het kaatsveld kunnen de koters zich eindeloos voetballen, frisbeeën, en jeu de boules spelen. Er is ook een klein speeltuintje met een schommel, een wip en een glijbaan waar de kleintjes zich kunnen uitleven.
In de winter
En bij strenge vorst verandert het kaatsveld in een ijsbaan, om heerlijk te schaatsen en te genieten van de winterse pret. Kortom, Húns biedt het hele jaar door plezier en avontuur voor het hele gezin.
HÚNS EN ATTILA EN DE HUNNEN
We zullen je meteen uit de droom helpen: het dorpje Húns heeft helemaal niets te maken met het nomadische volk de Hunnen. De Hunnen trokken rond de 5e eeuw vanuit Centraal-Azië door Europa. De kans dat de Attila en de Hunnen ooit op het kaatsveld in Húns hebben gestaan is erg klein.
​
Misschien waren de Hunnen wel sterk en slim genoeg om een kaatspartij te winnen tegen het volk van Húns, maar uiteindelijk werden de Hunnen verslagen in de slag om de Catalaanse velden in 451, wat een keerpunt was in hun politieke rol. De naam Húns verwijst dus niet naar Attila, maar naar de werklieden van Huno, een lokale werkgever in de Greidhoeke uit de 13e eeuw.