top of page
Vakantiehuisje voor 6 personen in Friesland

EEN REIS IN DE HISTORIE
VAN HÚNS 16.

ANNO 1842

In 1841 kocht schipper Yzaak Gerrits Terpstra Húns nummer 14. Op de grond ernaast bouwde hij de twee-onder-een kap-woningen nummer 15 en 16. Samen met zijn vrouw Akke Leegsma werden ze ook de eerste eigenaren van de twee woningen. Als het huis gebouwd is in 1842 verkopen ze het aan Tiede en Saakje de Boer. 

Lees hier over de geschiedenis van het dorp Húns >

Pompebled.svg.png
Pompebled.svg.png
Recreatie appartement Leons

GERM EN ANTSJE

Lange tijd werd het huisje bewoond door Germ Kuipers (1856-1937) en Antsje de Wit (1857-1939). Germ was een slimme en behulpzame boer. Zo was hij ook de fietsenmaker van het dorp en als er in Húns een kachel kapot was, dan werd die ook naar Germ gebracht.

Pompebled.svg.png
Pompebled.svg.png

1973: RUUD EN CHRIS 

In 1973 kopen Ruud en Chris Kamstra Húns 16. Als zomerhuis voor hun jaarlijkse Friesland vakantie. Samen met hun kinderen Martin, Edo en Susanne waren ze er dan ook elke zomer te vinden. De rest van het jaar werd het huisje verhuurd aan gezinnen. Ruud en Chris zorgden voor de eerste moderniseringsslag. Er wordt riolering aangelegd, centrale verwarming en Ruud bouwt eigenhandig een kleine uitbouw met een douche en toilet.

Lees hier de jeugdherinneringen van Susanne aan Húns >

2020: SUSANNE EN PASCAL

Als Ruud en Chris een dagje ouder worden, neemt dochter Susanne de vakantieverhuur van Húns 16 over. En uiteraard geniet ze ook in de zomermaanden zelf regelmatig van het zomerhuis. Met haar man Pascal en hun twee kinderen Rebecca en Mathijs. 

In 2020 besloten Susanne en Pascal om het vakantiehuisje in Friesland over te nemen en om een tweede grote moderniseringsslag te starten. In de zomer van 2020 werd het dak vernieuwd, werden er twee slaapkamers en een badkamer op de eerste verdieping aangebracht en kreeg de voortuin een flinke opknapbeurt. 

Pompebled.svg.png

DE VERBOUWINGSPLANNEN

De verbouwing van 2020 smaakte naar meer. In de eerste maanden van 2021 werd de oude, vervallen schapenstal omgetoverd tot een riante en gezellig woonkeuken met alle moderne apparatuur. En nu rijst de vraag; hoe verbinden we deze woonkeuken aan het huisje? Met een gang of een zonnige tuinkamer? Of omarmen we het idee van een losse keuken en lopen we af en toe met een parapluutje heen en weer? 

De toekomst zal het leren. 

Pompebled.svg.png

2023: NIEUWE BADKAMER

Het vakantiehuisje in Friesland krijgt steeds meer comfort. Zo werd in januari en februari 2023 de oude badkamer op de begane grond op de schop genomen. Waarbij vooral werd geïnvesteerd in isolatie. Vloerisolatie, dakisolatie, dubbel glas... Via de oude badkamer - en het halletje - kwam er altijd veel kou het huisje binnen. Dat is nu voorbij. En we hebben er een prachtige nieuwe badkamer en leuke hal voor teruggekregen.

Pompebled.svg.png

2024: RESTAURATIE VAN DE MUREN

Er groeiden steeds meer planten uit de muren. En in de achtergelaten gaten vonden steeds meer insecten een holletje. Het was hoog tijd om de gevels te restaureren. Oude voegen werden vernieuwd, kapotte stenen werden vervangen. En 180 jaar viezigheid werd weggespoten. Daardoor kwam de geschiedenis bloot te liggen en zagen we waar in vervlogen tijden ramen zaten, daken ophielden en waar de kachel roet door de muren zat te blazen. 

Pompebled.svg.png

CONTACT

Meer weten? Of meteen je verblijf boeken?

bottom of page