top of page
Op een terrasje in Sneek

FRIES ETEN EN DRINKEN:
EEN CULINAIRE GIDS. 

ETEN EN DRINKEN IN FRIESLAND

Wil je Friese recepten ontdekken? Wil je genieten van een kopje koffie in Ljouwert? Ben je op zoek naar culinaire hoogstandjes in de beste restaurants? Friesland serveert het allemaal. Maak vanuit ons vakantiehuisje in Friesland een reis langs Friese lekkernijen, lokale specialiteiten, unieke smaken en nieuwe populaire recepten.

Ontdek de Friese lekkernijen.

​

De Friese keuken staat bekend om zijn eenvoud en gebruik van verse, lokale ingrediënten. Vis neemt een prominente plaats in, met gerechten zoals vers gerookte paling. Maar ook vleesgerechten, zoals suddervlees, zijn geliefd in Friesland. En laten we natuurlijk de typische Friese specialiteiten dúmkes, sûkerbôle, droge worst en oranjekoek niet vergeten.

 

Al die Friese lekkernijen hebben hun eigen verhaal. Veel gerechten worden vaak van generatie op generatie doorgegeven. Zo blijven de authentieke smaken van de Friese producten behouden en de recepten geheim.

Proosten in het Wapen van Friesland in Easterlittens

DE FRIESE CUISINE

FRIESE RESTAURANTS

In de buurt van ons vakantiehuisje in Friesland vind je een scala aan restaurants die de traditionele Friese lekkernijen serveren en die je zeker een keer moet bezoeken. Van gezellige visrestaurants tot knusse eetcafés.

 

Probeer eens een bord snert bij een lokaal restaurant, of geniet van een stevige portie suddervlees met een glas Berenburg. Voor fijnproevers valt er altijd wel wat te ontdekken in Friesland. Boek je vakantie en proef de Friese producten.

Terras van brasserie De Spiegelaar in Leeuwarden

KOFFIETENTJES IN LEEUWARDEN

Even geen zin in de espresso-machine van je vakantiehuisje in Friesland? Ontdek de knusse cafés van Ljouwert waar ambachtelijk gebrande koffie wordt geserveerd met een Friese lekkernij zoals Fryske oranjekoek. Van fluweelzachte flat whites tot krachtige espresso’s, je vindt hier altijd je perfecte koffie. 

Met de familie op het terras van Doppio

RESTAURANTS IN LEEUWARDEN

In Ljouwert vind je zowel traditionele als moderne restaurants. Van luxe restaurant tot gezellige bistro, de culinaire kant van de stad bruist. Laat je verrassen door innovatieve gerechten bereid met lokale ingrediënten, geserveerd met een glas voortreffelijke Friese wijn, zoals een Frysling.

Restaurant in Leeuwarden

TOP 11 KINDVRIENDELIJKE RESTAURANTS IN FRIESLAND VOOR EEN GEZELLIG FAMILIEDINER

11 kindvriendelijke restaurants in Friesland, ideaal voor een familiediner. Elk restaurant heeft unieke kenmerken zoals speelhoeken, speeltuinen en speciale kindermenu's. Aanraders zijn onder andere Beachclub Sneek, Pannenkoekenboerderij De Roos en Lazy Lemon.

 

Deze plekken combineren lekker eten met vermaak voor kinderen, zodat zowel ouders als kinderen een leuke tijd hebben. 

Moeder met twee kinderen in een restaurant

DE BIEREN VAN FRIESLAND

Naast de rijke traditie van sterke dranken zoals Berenburg, heeft Friesland ook een bloeiende ambachtelijke biercultuur. Lokale brouwerijen, gevestigd in pittoreske steden, produceren een scala aan bieren met karakteristieke smaken. Van verfrissende blondes tot robuuste stouts.

Flesjes Kald Kletske in het schap

DE WIJNEN VAN FRIESLAND

Friese wijn is een verborgen schat in het noorden van Nederland. Lokale wijngaarden produceren in Friesland een scala aan smaakvolle wijnen. Variërend van verfrissende witte tot krachtige rode variëteiten. Kom proeven en ontdek deze culinaire verrassing.

Frysling wijn uit Friesland

DE FRIESE BAKKERIJ

De Friese baktraditie biedt een scala aan heerlijke brood- en bakkerijproducten. En al die Friese lekkernijen zijn meer dan voedsel; het is een belangrijk onderdeel van de cultuur van Friesland.

Van sûkerbole tot dúmke

Suikerbrood, in het Fries sûkerbole, is een zoet brood dat enorm geliefd is in Friesland. Ook Friese oranjekoek moet je een keer geproefd hebben. Een feestelijke traktatie die niet mag ontbreken als er iets gevierd wordt. Als we het over Friese producten hebben, mogen we de dúmkes natuurlijk niet vergeten. Friese dumkes zijn kleine koekjes met een anijssmaak. Ze worden traditioneel gebakken volgens eeuwenoude recepten en zijn perfect bij de borrel of de thee. 

De ingrediënten

Ingrediënten zoals kruidnagel en kaneel spelen een belangrijke rol in de Friese bakkerij. Ook amandelen worden vaak gebruikt in zoetigheden. En natuurlijk zijn suiker en slagroom onmisbaar in gebak zoals Friese oranjekoek.

Suikerbrood

Suikerbrood is typisch Fries. De Fryske sûkerbole is een traditioneel brood uit Friesland. Het zoete brood staat bekend om zijn zachte textuur en zoete smaak. Het lekkerste suikerbrood wordt gemaakt met veel suiker en met kruiden, rozijnen of andere gedroogde vruchten. Fries suikerbrood wordt op tafel gezet bij speciale gelegenheden, maar kan ook bij het ontbijt of bij de koffie worden gegeten. 

Bakkerij in Leeuwarden met suikerbrood en dumkes in manden

Friese dúmkes

Fryske dúmkes, ook bekend als Friese duimpjes, zijn klein, bros en kruidig. De dúmkes worden vaak bereid met hazelnoten en anijs. De naam "dúmke" is afgeleid van de grootte van het koekje, dat ongeveer zo groot is als een duim. De koekjes zijn typisch Fries en zijn geliefd vanwege hun unieke smaak en worden vaak gegeten bij de thee. 

KAAS EN VLEES UIT DE FRIESE KEUKEN

In de Friese keuken speelt vlees een centrale rol. Met rijke smaken van rund of malse schapen. Ook kaas is een trots product van Friesland. De ambachtelijke bereiding en het gebruik van hoogwaardige melk zorgen voor een variëteit aan smaken en texturen. Vlees en kaas vormen samen een harmonieuze combinatie die perfect is voor een authentieke Friese maaltijd. 

Friese droge worst

Friese worst staat bekend om zijn unieke textuur en milde, rokerige smaak. De worst wordt gemaakt van varkensvlees. Het vlees wordt gekruid met natuurlijke specerijen en vervolgens gedroogd. De worst wordt vaak als een snack gegeten of gebruikt in diverse gerechten. 

Friese nagelkaas

Een must-try onder de Friese producten is de typisch Friese nagelkaas. Deze kaas is geliefd als borrelhapje, tussendoortje en broodbeleg en moet je echt een keer proeven. Nagelkaas is pittige kaassoort met een karakteristieke smaak door de toevoeging van kruidnagel. De nagelkaas wordt vaak gemaakt op een lokale kaasboerderij. De kaas ontstond in de VOC-tijd, toen Friezen kaas maakten van magere melk en kruiden toevoegden om de smaak te verbeteren. Kruidnagel diende vroeger niet alleen als smaakmaker, maar ook als conserveermiddel. 

Mosterdsoep

Ook mosterdsoep is een typisch Friese maaltijd. De soep wordt bereid met aardappelen, prei, mosterd en natuurlijk met stukjes Friese worst voor de unieke smaak. De combinatie van de romige soep met de pittige worst maakt het tot een favoriet gerecht van de Friezen. 

Verschillende soorten Friese nagelkaas

FRIESE GERECHTEN

Friesland heeft een aantal traditionele maaltijden en gerechten die vaak in de vorm van schotels, potjes en soepen worden opgediend. Dit zijn de meest populaire Friese recepten die met liefde worden bereid met lokale producten. 

Friese boerenkool

Een stevige boerenkoolstamppot met spek en rookworst. Vooral in de winter is dit gerecht erg populair in de winter en wordt het gegeten met een flinke schep jus.

Zuurkoolschotel

In Friesland wordt zuurkool vaak bereid met aardappelen en spek. Om te variëren wordt de schotel soms ook klaargemaakt met rookworst of gehakt.

Friese jachtschotel

Een ovenschotel met een basis van aardappelpuree. Waar vaak groene kool en ui aan wordt toegevoegd. De groenten worden gebakken en gemengd met kruiden. En natuurlijk wordt er geraspte nagelkaas bovenop de schotel gestrooid, wat zorgt voor een heerlijke, hartige korst.

BERENBURG OF BEERENBURG

Beerenburg heeft een robuuste, bittere smaak en wordt vaak gedronken als digestief na de maaltijd. 

Oorsprong in Amsterdam

In de 17e eeuw ontwikkelde de Amsterdamse kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg een kruidenbitter. Hij mengde jenever met een mix van kruiden en specerijen. De kruidenbitter werd gebruikt als opkikker en als remedie tegen diverse kwalen. 

Van de bollenstreek naar Friesland

Friese schippers namen de kruidenmengsels van Hendrik Beerenburg mee naar Friesland. Daar ontstonden lokale varianten van de drank, elk met hun eigen recept. Bekende Friese merken zoals Sonnema, Boomsma en Weduwe Joustra hebben bijgedragen aan de Friese identiteit van Beerenburg.

Van Beerenburg naar Berenburg

Fedde Sonnema, een Fries met een grote handelsgeest, ontdekte ook het recept en gaf er zijn eigen draai aan. Hij noemde zijn kruidenbitter "Berenburg" (met één 'e') en begon het in Friesland te produceren en verkopen.

Distilleerderij Boomsma in Leeuwarden
bottom of page