top of page
Susanne in de opvaart achter ons vakantiehuis in Friesland

SUSANNE'S JEUGD IN HÚNS.
VERHALEN VAN EEN VAKANTIEHUIS IN FRIESLAND.

Daar zaten we dan; met z’n vijven in een Renault Dauphine van Haarlem naar ons vakantiehuis in Friesland. Vader en moeder voorin. En ik met mijn twee grote broers achterin. Als we het viaduct bij Winsum naderde, deden we altijd hetzelfde spelletje: Wie ziet als eerste de molen van Húns?

ZONDER DOUCHE OF WC

Elke zomer zaten we zeven weken in het kleine vakantiehuisje in Húns. Die weken leken trouwens meer op kamperen dan nu het geval is. Koken en warm water tevoorschijn toveren moesten we doen met gasflessen. En er was ook nog geen douche of wc.

​

Met z’n vijven deelden we een klein chemisch toiletje dat mijn vader een paar keer per week moest legen bij een dump in het dorpje Baard. De grote pot vol met uitwerpselen werd voorzichtig in het oude Dauphientje gezet en vervolgens tufte mijn vader heel voorzichtig naar Baard zonder te morsen. Wat moet dat lekker hebben geroken in de auto, vooral op zo’n broeierige zomerse dag.

​

In plaats van een douche hadden we een tobbe. Aan het eind van de dag – als mijn broers en ik vies waren van het spelen - werden we gewassen in een grote tobbe. 

​

Zie je me trouwens gluren achter het raam op de foto?

Jeugdfoto van ons vakantiehuisje in Friesland
Illustratie van een pompebled
Oude foto van ons vakantiehuis in Friesland

HANDIGE PAPA

Illustratie van een pompebled

Na een aantal jaren besloot mijn vader een toilet aan te leggen in de oude schapenstal. Hij groef een grote put in de achtertuin waarin alles keurig werd opgevangen. Het overtollige water stroomde dan hup de sloot in achter ons huis. Mijn vader had wel een beetje pech. Want tijdens de zomer dat hij de kuil wilde graven, regende het weken achter elkaar. Hij had dan ook een tentje neergezet om zo droog mogelijk te werken. 

 

Daarna kwam pas de stenen uitbouw. Die in de plaats kwam van een houten bijkeuken. In de uitbouw maakte mijn vader een echte douche en een echte wc. Dat was een feest! Het duurde nog enkele jaren voordat ook de centrale verwarming werd aangelegd.

​

Pake en beppe in de voortuin van ons vakantiehuis

PAKE EN BEPPE

De ouders van mijn moeder waren geboren in Mantgum en Akrum. Twee dorpjes vlakbij Húns. Mijn grootouders vonden het dan ook geweldig dat hun dochter nu een klein vakantiehuisje in Friesland had vlakbij hun oude geboortegrond. Pake en beppe kwamen dan ook regelmatig op bezoek bij hun dochter en de kleinkinderen.

 

Mijn broers en ik kwamen die zomerse weken prima door. We hadden ontzettend veel lol. We speelden met de dorpskinderen op het veld, we sprongen met de polsstok over slootjes, we fietsten naar de supermarkt in Winsum voor snoep en natuurlijk gingen we vaak met ons bootje varen. 

Illustratie van een pompebled

BOOTJE

Soms vaarden we naar het viaduct onder de Westergowei. Onder het viaduct gingen we fikkie stoken en aardappelen poffen. 

​

Mijn broers en ik gingen ook vaak zwemmen bij Menaldum in het buitenbad. Als we opgehaald wilden worden, belden we altijd van het zwembad naar onze buurvrouw in Húns. Mijn ouders hadden namelijk ook nog geen telefoonaansluiting. De buurvrouw kwam dan vervolgens mijn ouders waarschuwen dat de kinderen opgehaald wilden worden. 

Illustratie van een pompebled
Bootje varen op de Bolswardertrekvaart
Susanne met een krans na het winnen van een kaatspartij
Illustratie van een pompebled

MERKE

Elk jaar was er een kermis in het dorp; de merke. Dat was echt iets om naar uit te kijken. In de weken voor de merke deden we vaak heitje voor een karweitje. Zodat we genoeg centjes hadden om uit te geven in de kermis. De merke had een draaimolen die in de avond werd omgetoverd tot zweefmolen. Er was ook een schiettent en een touwtjetrektent. Verder waren er altijd heel veel spelletjes op het veld. Zoals kaatsen en petjeballen.

​

We deden vaak met z’n vijven mee met de spelletjes tijdens de merke. En omdat we meteen een groot team waren, sleepten we dus altijd wel wat prijzen in de wacht. Zo hing er bijna elk jaar wel een krans aan de muur van het huis voor onze winst tijdens het kaatsen.

​

De kermis is helaas niet meer zo groot als vroeger. De draaimolen, schiettent en touwtjetrektent komen niet meer. In plaats daarvan laten de dorpsgenoten nu elk jaar een groot springkussen aanrukken waar de kinderen van het dorp de hele dag op kunnen stuiteren.

DE VOLGENDE GENERATIE

Mijn broers en ik sliepen meestal op de grote open zolder. Vaak ook met kinderen van het dorp erbij. Soms sliep ik ook met een vriendin in de bedstede. Dat was superspannend. We hadden dan eerst heel veel snoep gehaald in Winsum dat we dan opaten in de bedstede. De volgende dag werden we dan wakker tussen allemaal toverballen. 

 

Toen ikzelf kinderen kreeg, ging ik ook wekenlang naar ons vakantiehuis in Friesland. Onze kinderen Mathijs en Rebecca zijn dus net als ik ook opgeroeid met vakanties in Húns. En zo herhaalde de lol en avonturen zich weer naar de volgende generatie.

​

Ook zin in een Friesland vakantie? 

Kinderen op surfplank in de Bolswardertrekvaart
bottom of page