top of page

BOLSWARDERTREKVAART.
400 METER VAN HÚNS.

Tussen de dorpjes Húns en Leons loopt de Bolswardertrekvaart. Het kanaal loopt van Bolsward naar Sint Jansklooster en is ongeveer 12 kilometer lang. Het kanaal is gebouwd in de 17e eeuw en heeft een rijke geschiedenis. Ons bootje ligt in de trekvaart op je te wachten om lekker een dagje te varen

DE AANLEG IN 1616

 

In de 16e eeuw was Bolsward een belangrijk centrum voor de scheepvaart. Er waren veel schepen die vanuit het dorp naar andere delen van Europa voeren. Echter, het kanaal tussen Bolsward en Sint Jansklooster was vaak ondiep en onstuimig, waardoor de scheepvaart moeilijk was. 

 

Om de scheepvaart te verbeteren, werd in 1612 besloten om een nieuw kanaal te bouwen. Het kanaal werd aangelegd door Jan Jacobszoon Rijp, die een grote rol speelde in de bouw van veel kanaalprojecten in Nederland. Het kanaal werd voltooid in 1616 en werd de Bolswardertrekvaart genoemd.

WhatsApp Image 2020-07-23 at 13.23.38.jpeg

SUCCES EN VERVAL

 

Het kanaal was een groot succes en de scheepvaart tussen Bolsward en Sint Jansklooster verbeterde aanzienlijk. Het kanaal was ook belangrijk voor de landbouw in de regio, omdat het een verbinding vormde tussen de stad en het platteland. In de 18e eeuw werden er zelfs stoommachines ingezet om het kanaal te bevaarbaar te houden.

 

In de 19e eeuw raakte de Bolswardertrekvaart echter in verval. De industrie nam toe in de regio en de scheepvaart verplaatste zich naar de grotere kanaalprojecten in het noorden van Nederland. Het kanaal werd steeds minder gebruikt en raakte in verval.

WhatsApp Image 2020-07-23 at 13.23.37 (1).jpeg

HERSTEL EN TOERISME

 

In de 20e eeuw werd het kanaal echter weer opgeknapt. Het kanaal werd gedempt en verbreed en er werden sluizen en bruggen aangelegd. Tegenwoordig is het kanaal weer een belangrijke verbinding tussen Bolsward en Sint Jansklooster en wordt het gebruikt door recreanten en toeristen.

 

De Bolswardertrekvaart ligt op nog geen 400 meter van ons vakantiehuisje in Friesland. In de vaart ligt ons bootje voor je klaar. Waarmee je met een benzine- of fluistermotor kunt varen naar dorpjes zoals Baard en Oosterlittens.

IMG_0242.JPG
bottom of page