top of page

FIERLJEPPEN.
ONTDEK HET OP POLSTOKAFSTAND
VAN HÚNS.

Friesland heeft een unieke sport die diep geworteld is in zijn geschiedenis: fierljeppen. Deze traditionele Friese sport, die zijn oorsprong vindt in de agrarische gemeenschappen van de regio, is uitgegroeid tot een geliefd spektakel dat zowel de lokale bevolking als bezoekers uit het buitenland aantrekt. En ons vakantiehuis in Friesland ligt middenin fierljepland.

DE GESCHIEDENIS

Fierljeppen was van oudsher een praktische manier voor boeren en veehouders om waterwegen en grachten over te steken. Wat ooit begon als een noodzakelijke vaardigheid, evolueerde al snel tot een populaire sport. In de loop der tijd werden er competities georganiseerd en ontstonden er technieken om de afstanden te maximaliseren. In  1767 werden de eerste wedstrijden gehouden. Tegenwoordig is fierljeppen een van de meest herkenbare en geliefde sporten in Friesland, en trekt het jaarlijks duizenden toeschouwers. 

fierljeppen-winsum-oud01.jpg

DE SPELREGELS
 

Bij fierljeppen draait alles om kracht, behendigheid en timing. De basis van de sport is eenvoudig: spring met behulp van een lange, flexibele stok over een watergracht naar de overkant. De lengte van de sprong wordt gemeten vanaf de afzetplaats tot aan de overkant van de gracht. De deelnemer die de langste sprong maakt, wint de wedstrijd. Echter, er zijn strikte regels wat betreft de techniek van de sprong en het gebruik van de stok, waardoor fierljeppen een uitdagende en spectaculaire sport is om te zien en te beoefenen.

Fierljeppen_in_Linschoten.jpg

KAMPIOENSCHAP IN WINSUM

 

Een van de hoogtepunten van het fierljeppen is het jaarlijkse Fries Kampioenschap, dat plaatsvindt in Winsum, vlakbij Húns. Dit evenement trekt de beste fierljeppers uit de hele regio, die strijden om de prestigieuze titel van Fries Kampioen. De sfeer is er een van opwinding en trots, met toeschouwers die langs de oevers van het water verzamelen om de sporters aan te moedigen en te bewonderen.

1999.08.14-ljeppen-tijdens-FK-te-Winsum-V.jpg

FIERLJEPPOLDER

 

Een van de meest iconische plekken om meer te leren over de geschiedenis en de cultuur van fierljeppen is de Fierljeppolder, in de buurt van Leeuwarden. Hier vind je niet alleen een leuk museum gewijd aan de sport, maar ook een speciaal ontworpen fierljepterrein waar bezoekers zelf de sensatie van het springen kunnen ervaren. Het museum biedt inzicht in de evolutie van fierljeppen, de technieken die worden gebruikt en de helden die de sport hebben gevormd tot wat het vandaag de dag is. Voor avontuurlijke zielen is het ook mogelijk om onder begeleiding van ervaren instructeurs zelf de sprong te wagen en te ervaren waarom fierljeppen zo'n geliefde traditie is in Friesland.

Scherm­afbeelding 2024-04-26 om 14.39.37.png
bottom of page