top of page

KAATSEN.
TYPISCH VOOR FRIESLAND.
VEEL GESPEELD IN HÚNS.

Welkom in de boeiende wereld van het kaatsen, een van de oudste en meest geliefde sporten van Friesland. Al eeuwenlang is kaatsen diep geworteld in de Friese cultuur en traditie, en vandaag de dag blijft het een populaire en gepassioneerde bezigheid voor jong en oud in deze prachtige provincie.

Wil je graag een kaatspartij bijwonen? Kijk dan naar de agenda van de Koninklijke Nederlandse Kaatsbond. 

DIT IS KAATSEN

 

Kaatsen is een populaire sport in Friesland. Het is een oude sport die al eeuwenlang wordt beoefend door de Friese bevolking. Het kaatsen is vergelijkbaar met tennis, maar dan met de handen in plaats van met rackets. De Friese kaatsers spelen op een veld met een grondoppervlak van ongeveer 12 x 24 meter. Het doel is om de bal over het veld te slaan en de tegenstander uit te schakelen. De kaatsers mogen de bal niet op de grond laten vallen en moeten hem zo veel mogelijk in de lucht houden.

Grote_kaatspartij_te_Franeker_op_het_Sternse_Slotland,_Bestanddeelnr_923-7094.jpg

DE HANDSCHOEN

 

Om te kunnen kaatsen, heb je een speciale kaatshandschoen nodig. Deze handschoen is speciaal ontworpen om grip te bieden op de kaatsbal en om je hand te beschermen tijdens het slaan en vangen. De handschoen heeft dan ook een stevige handpalm om de bal goed te kunnen slaan en een soepele vingerzijde om de bal te kunnen vangen. De handschoen wordt gemaakt van leer of van synthetische materialen.

IMG_2282.jpeg

DE BAL 

 

De kaatsbal, ook wel bekend als de 'kaats', is gemaakt van leer en gevuld met paardenhaar. De bal heeft een specifiek gewicht en grootte die voldoen aan de eisen van het spel. Met zijn zachte, maar stevige textuur is de kaatsbal perfect geschikt voor het nauwkeurige en behendige spel van kaatsen, waarbij spelers de bal met precisie en controle moeten slaan om punten te scoren.

IMG_2283.jpeg

DE PC IN FRANEKER

Een van de meest prestigieuze evenementen in de wereld van het kaatsen is de PC (Permanente Commissie) in Franeker, een jaarlijkse kaatswedstrijd die wordt beschouwd als het hoogtepunt van het kaatsseizoen. Sinds 1853 komen de beste kaatsers van Friesland en daarbuiten samen om te strijden om de felbegeerde titel van PC-kampioen. De PC is niet alleen een sportevenement, maar ook een sociaal en cultureel spektakel dat honderden toeschouwers trekt en bijdraagt aan de rijke traditie van het kaatsen in Friesland.

 

Een andere bekende kaatswedstrijd in de buurt van Húns is de Freule-partij in Wommels. 

images0.persgroep.jpg

KAATSMUSEUM IN FRANEKER

 

14 minuten van Húns.

Voor wie meer wil weten over de geschiedenis en tradities van het kaatsen, is het Kaatsmuseum in Franeker een absolute must-see. Dit unieke museum is gewijd aan de sport van kaatsen en biedt een fascinerend inzicht in de evolutie van het spel, van zijn bescheiden oorsprong tot zijn huidige status als een van de meest geliefde sporten van Friesland. Met zijn uitgebreide collectie kaatshandschoenen, trofeeën en historische artefacten is het Kaatsmuseum een waar eerbetoon aan de rijke traditie van het kaatsen in de regio.

 

https://www.keatsmuseum.frl/

0517- 859291

Voorstraat 76 in Franeker

foto Helfrich_edited.jpg

KAATSEN IN HÚNS

Voor de deur van ons vakantiehuisje ligt een groot kaatsveld. Als er niet gekaatst worden, heb je het hele veld voor jezelf om te picknicken of te spelen. Een van onze slaapkamers kijkt uit over het kaatsveld en hebben we dan ook de kaatskamer genoemd. Lokale kaatsers zijn regelmatig op het kaatsveld in Húns te zien om te oefenen. In de zomer worden er ook vaak partijen en wedstrijden gehouden.

 

Wil je meer weten over het kaatsen in Húns?

En ben je benieuwd wanneer er weer een wedstrijd is?

Kijk dan even naar de website van de kaatsvereniging van Húns.

 

img20200105_16215286.jpg

KAATSKAMER IN HÚNS 16

Een van de slaapkamers van ons zomerhuis in Friesland kijkt uit op het grote kaatsveld. Die kamer hebben we dan ook omgedoopt tot de Kaatskamer en gedecoreerd met handschoenen, kaatsballen en een scorebord. 

Lijkt het je leuk om een keertje te slapen in onze Kaatskamer? 

Maak plannen voor je Friesland vakantie en boek meteen ons vakantiehuis.

Neem contact op >

WhatsApp Image 2020-07-22 at 14.43.54 (6).jpeg
bottom of page