top of page
Kunstwerk van 3 schaatsers Nationaal Park De Alde Feanen

SCHAATSEN IN FRIESLAND. 
VAN THIALF TOT IJSBAANTJE IN HÚNS.

Friesland, met zijn uitgestrekte meren en kanalen, is onlosmakelijk verbonden met schaatsen. Wanneer de winter in aantocht is en de temperatuur daalt, wordt de Friese droom weer aangewakkerd: schaatsen op natuurijs. 

DE ELFSTEDENTOCHT

De Elfstedentocht is een legendarische schaatswedstrijd. Deze epische tocht voert langs elf historische Friese steden, waaronder Leeuwarden, Sneek, IJlst, en Dokkum. De tocht beslaat een afstand van bijna 200 kilometer en wordt slechts verreden als de ijscondities dit toelaten, wat betekent dat het ijs minimaal 15 centimeter dik moet zijn.

 

Sinds de eerste officiële Elfstedentocht in 1909 is de tocht uitgegroeid tot een nationaal fenomeen. Miljoenen Nederlanders volgen de wedstrijd op televisie of langs het parcours, juichend voor de duizenden deelnemers die de strijd aangaan met de elementen. De laatste officiële Elfstedentocht werd gehouden in 1997, en sindsdien wordt er elk jaar opnieuw gehoopt op een koude winter die de tocht mogelijk maakt. 

Wandbord in Workum beschilderd met de Elfstedentocht

EERSTE FRIESE SCHAATSMUSEUM

27 minuten van Húns.

In het pittoreske stadje Hindeloopen bevindt zich het Eerste Friese Schaatsmuseum, een schatkamer van schaatsgeschiedenis. Het museum werd opgericht door Piet Klein en herbergt een indrukwekkende collectie van meer dan 6.000 paar schaatsen, variërend van antieke houten exemplaren tot moderne klapschaatsen. Daarnaast biedt het museum een uitgebreide verzameling van attributen, zoals Elfstedentochtkruisjes, foto’s, en documenten die de rijke historie van de schaatssport in Friesland tot leven brengen. 

 

Bezoekers kunnen hier leren over de evolutie van schaatsen, de techniek van het schaatsen op natuurijs, en de verhalen van helden en heldinnen die geschiedenis hebben geschreven op het ijs. Het Eerste Friese Schaatsmuseum is een must-see voor elke schaatsliefhebber en biedt een diepgaand inzicht in de betekenis van schaatsen voor de Friese gemeenschap. 

 

https://schaatsmuseum.nl/ 
0514-521683

Kleine Weide 1-3 in Hindeloopen

Antieke schaatsen in het Schaatsmuseum in Hindeloopen

WEDSTRIJDEN OP NATUURIJS

 

Als de vorst intreedt, komen de Friese natuurijskampioenschappen tot leven, met iconische wedstrijden op natuurijs in plaatsen zoals Nijelamer en Burgum. Deze wedstrijden trekken zowel professionele schaatsers als enthousiaste amateurs die hun vaardigheden willen testen op het ruige, onvoorspelbare natuurijs.

 

In Nijelamer - 32 minuten van Húns - wordt jaarlijks de Open Friese Kampioenschappen op natuurijs georganiseerd, een evenement dat schaatsers van heinde en verre aantrekt. Het biedt een unieke uitdaging vanwege de variabele ijsomstandigheden die afhangen van de grillen van de natuur.

 

Burgum, met zijn idyllische ligging aan het Burgumer Mar, is een andere populaire locatie voor natuurijswedstrijden. Op 23 minuten van Húns worden hier regelmatig toertochten en wedstrijden gehouden zodra het ijs dik genoeg is. 

Natuurijsbaan in Friesland

THIALF

 

28 minuten van Húns

Voor schaatsers die het hele jaar door willen trainen, is Thialf in Heerenveen een mekka. Thialf, vaak liefkozend de "Tempel van het Schaatsen" genoemd, is een overdekte ijsbaan van wereldklasse waar nationale en internationale wedstrijden plaatsvinden. Het complex werd geopend in 1967 en heeft sindsdien vele malen dienst gedaan als podium voor wereldrecords en kampioenschappen. 

 

Thialf is niet alleen de thuisbasis van de Nederlandse topschaatsers, maar ook een plek waar jong talent wordt ontdekt en getraind. Het biedt state-of-the-art faciliteiten en een ijsklimaat dat perfect is voor zowel korte- als langebaanschaatsen. Het is een plek waar sport en wetenschap samenkomen, met geavanceerde technieken en trainingen die bijdragen aan de ontwikkeling van de sport. Voor bezoekers is Thialf een inspirerende plek om de spanning van topsport te ervaren en de geschiedenis van schaatsen te bewonderen.

 

https://thialf.nl/

0513-637700

Pim Mulierlaan 1 in Heerenveen

Thialf in Heerenveen

ELFSTEDENHAL

 

11 minuten van Húns

In de hoofdstad van Friesland, Leeuwarden, ligt de Elfstedenhal, een moderne ijsbaan die in 2015 werd geopend. De Elfstedenhal biedt een breed scala aan schaatsmogelijkheden, van recreatief schaatsen tot trainingen en wedstrijden. De baan is vernoemd naar de beroemde Elfstedentocht en eert daarmee de rijke schaatstraditie van de provincie.

 

De Elfstedenhal is ontworpen met duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid in gedachten. Het complex beschikt over een 400-meterbaan en een ijshockeyhal, waardoor het geschikt is voor verschillende schaatsdisciplines. Daarnaast biedt de hal faciliteiten voor curling en shorttrack. Voor zowel de lokale bevolking als toeristen is de Elfstedenhal een toegankelijke en aantrekkelijke plek om te schaatsen en te genieten van het winterse plezier.

 

https://elfstedenhal.frl/

058–2135555

Fryslânplein 1 in Leeuwarden

Elfstedenhal in Leeuwarden

HÚNS

 

0 minuten van ons vakantiehuisje

Met een beetje vorst en een beetje geluk wordt het kaatsveld van het dorpje Húns omgetoverd tot een idyllische en intieme schaatsbaan. Zodra het begint te vriezen, pompen de dorpsbewoners water op het veld. En na een paar nachten vorst, worden de ijzers onder gebonden.

 

Boek ons vakantiehuis in Friesland. Voor een rustige en heerlijke kerstvakantie. En wie weet glij je vanaf de voordeur recht het gladde ijs op. 

Het kaatsveld in Húns omgetoverd door schaatsbaan
bottom of page