top of page

SKÛTSJESILEN.
BEKIJK EEN WEDSTRIJD OF VAAR ZELF MEE.

Skûtsjesilen, de iconische watersport van Friesland. Met een rijke geschiedenis, unieke scheepsbouw en levendige evenementen is skûtsjesilen een onvergetelijke ervaring voor zowel zeilers als toeschouwers.

DE GESCHIEDENIS

De geschiedenis van skûtsjesilen gaat terug tot de 18e eeuw, toen Friese skûtsjes werden gebruikt als vrachtschepen voor het vervoer van turf, mest, en andere goederen door de waterwegen van Friesland. Deze platbodemzeilschepen waren essentieel voor de economie en het transport in de regio, en werden vaak bemand door stoere zeelieden die bekend stonden om hun vakmanschap en moed. In de loop der tijd groeide het zeilen met skûtsjes uit tot een populaire sport, waarbij de schepen werden omgebouwd en aangepast voor competitieve races op de Friese meren en kanalen.

Geschiedenis-sks-Watergeus-Princenhof-Eernewoude.jpg

UNIEKE BOUW
 

Wat skûtsjes zo uniek maakt, is hun karakteristieke bouw. Deze traditionele Friese schepen kenmerken zich door hun platte bodem, waardoor ze zelfs in ondiepe wateren kunnen varen, en hun grote zeiloppervlak, wat zorgt voor snelheid en wendbaarheid op het water. De slanke romp en het lange zwaard maken skûtsjes perfect geschikt voor zowel wedstrijden als ontspannen zeiltochten door de schilderachtige Friese landschappen.

IMG_4182.jpg

SKÛTSJEMUSEUM

 

20 minuten van Húns

Voor diegenen die meer willen leren over de geschiedenis en de ambachten van skûtsjesilen, is een bezoek aan het Skûtsjemuseum in Earnewald een must. Dit fascinerende museum biedt een diepgaand inzicht in de evolutie van skûtsjes, van hun oorsprong als vrachtschepen tot hun transformatie tot race- en recreatievaartuigen. Met zijn uitgebreide collectie van modellen, gereedschappen, en historische artefacten, brengt het Skûtsjemuseum de rijke maritieme tradities van Friesland tot leven.

 

https://www.skutsjemuseum.nl/

06-16933805

De Stripe 12 in Earnewald

terug-in-de-tijd.jpg

KAMPIOENSCHAP

 

Een van de hoogtepunten van het skûtsjeseilseizoen is het jaarlijkse kampioenschap dat plaatsvindt in augustus. Tijdens deze spannende races strijden de beste skûtsjes uit de regio om de felbegeerde titel van kampioen. De wedstrijden vinden plaats op de uitgestrekte wateren van de Friese meren, waar toeschouwers zich verzamelen langs de oevers om de adembenemende races te aanschouwen en de vaardigheid van de zeilers te bewonderen.

6eed1c24-ac83-4186-8221-1d249de33efa_thumb1920.jpg

MEEVAREN OP DE GUDSEKOP
 

22 minuten van Húns

Voor wie de sensatie van skûtsjesilen van dichtbij wil ervaren, is er de mogelijkheid om mee te varen op een echt skûtsje, zoals de Gudsekop. Deze historische zeilboot biedt gasten de kans om de wind in de zeilen te voelen en de adrenaline van de wedstrijd te ervaren, terwijl ze worden omringd door de prachtige Friese natuur. Met ervaren bemanningsleden aan boord, is een zeiltocht op de Gudsekop een onvergetelijke ervaring voor zowel zeilers als niet-zeilers.

 

https://www.gudsekop.nl/

Jachthaven Tusken de Marren in Akkrum

DSC00281-scaled-e1623697175745.jpg

SKÛTSJE HUREN

 

Voor wie liever zelf aan het roer staat, bieden verschillende bedrijven in Friesland de mogelijkheid om een skûtsje te huren voor een dagje zeilen. Met een eigen skûtsje kunnen avontuurlijke zeilers hun eigen route bepalen en de waterwegen van Friesland verkennen op hun eigen tempo. Of het nu gaat om een ontspannen tochtje met familie en vrienden of een uitdagende race tegen de klok, het huren van een skûtsje is een geweldige manier om de schoonheid en de tradities van Friesland te ervaren vanaf het water.

media_919_530136_w1800_crop.jpg

STRONTRACE

 

Een bijzonder evenement is de Strontrace. Een unieke zeiluitdaging van Workum in Friesland naar de Bollenstreek en terug. Bij de race moeten skûtsjes zo snel mogelijk gedroogde koemest naar de Bollenstreek brengen op de meest traditionele manier mogelijk. Dit betekent dat alleen zeil- en handkracht is toegestaan tijdens de race. Wanneer de wind niet gunstig is, worden de schepen voortgetrokken door te jagen of voortgeduwd door te bomen. Vanwege het historische karakter van de race mogen alleen historische schepen deelnemen.

workum-strontrace-mensen-trekken-skutsje-herfst-3-lr.jpg
bottom of page