top of page

VAN SUIKERBROOD TOT ORANJEKOEK.
PROEF DE FRIESE KEUKEN.

Maak een smaakvolle reis door de culinaire tradities van Friesland. Van zoete lekkernijen tot hartige snacks en verwarmende maaltijden, in elke hap zit een verhaal met erfgoed en traditie. Verwen jezelf met de rijke smaken van Friesland. Proef ze in een restaurant in de buurt van Húns. Of koop zoete lekkernijen bij de bakker en geniet ervan bij de koffie in onze achtertuin.

DE KRUIDEN VAN FRIESLAND

 

Friese gerechten worden vaak bereid met een assortiment aan typische kruiden die zorgen voor de kenmerkende smaak van de regio. Zo worden gerechten vaak op smaak gebracht met kruidnagel, peper, peterselie, dille, tijm en laurier. Kruiden die een diepe en aromatische smaak toevoegen aan soepen, stoofschotels en natuurlijk kaas. 

Wil je de Friese keuken proeven in de buurt van ons vakantiehuisje? 

Kijk dan naar deze restaurants >

download-1.jpg

SÛKERBÔLE
 

In Friesland worden zoetigheden met veel liefde en vakmanschap bereid. Denk aan de beroemde Friese oranjekoek, een luchtige cake bedekt met een glazuur van sinaasappelschil en suiker. Ook zijn er de knapperige Friese dumkes, traditionele kruidenkoekjes die heerlijk smaken bij een kopje koffie of thee. En vergeet natuurlijk het suikerbrood niet. De sûkerbôle met kaneel, gember - en uiteraard heel veel suiker - werd traditioneel aan vrouwen gegeven om aan te sterken na de bevalling. 

stap-8.jpg

WARME GERECHTEN

 

De Friese keuken staat bekend om zijn stevige en voedzame warme gerechten, perfect om op te warmen tijdens de koude winters. Stamppot is een favoriet, met ingrediënten zoals aardappelen, boerenkool en worst die worden gestampt tot een smeuïge massa. Ook zijn er gerechten zoals suddervlees met een rijke saus van Friese kruiden die een diepe, hartige smaak bieden. En natuurlijk de typische Friese jachtschotel. Een heerlijk gerecht bestaande uit laagjes aardappel, gehakt, uien en spek, gekruid met peper en nootmuskaat, gebakken in de oven tot een goudbruine gratin. 

AdobeStock_408369577-scaled.jpg

FRIESE DROGE WORST
 

Friese droge worst is een lokale delicatesse die al eeuwenlang wordt genoten. Deze gekruide worst wordt gemaakt van varkensvlees vermengd met nootmuskaat, laurier en kruidnagel en vervolgens gerookt voor een unieke smaak. Geserveerd als snack of als onderdeel van een maaltijd, is Friese droge worst een ware traktatie voor de smaakpapillen.

weidenaar-friese-drogeworst-tmb-1400-1030x589.jpg

FRIESE SOEPJES
 

Soep speelt een belangrijke rol in de Friese keuken. Vooral tijdens de koude wintermaanden. Een favoriet is de traditionele snert, een dikke erwtensoep gevuld met groenten, vlees en rookworst, die langzaam wordt gesudderd voor een rijke en hartige smaak. Verder op het menu staan siepelsoep, gemaakt met ui en Friese nagelkaas, Friese woudbonensoep, bereid met lokale bonen en gerookt vlees en de Friese mosterdsoep met een vleugje kruidenbitter. 

Friese-siepelsop_764061-7-0_560x560.jpg

ORANJEKOEK

Oranjekoek, een heerlijke lekkernij die typisch Fries is, ontleent zijn naam aan de gekonfijte dunne snippers sinaasappelschil die in het deeg zijn verwerkt. Deze feestelijke lekkernij heeft een lange geschiedenis en wordt al eeuwenlang gebakken. De term "oranjekoek" is vermoedelijk pas na de middeleeuwen ontstaan, omdat sinaasappels pas in de 17e eeuw wijdverspreid waren in Nederland. Het oudst bekende recept voor oranjekoek dateert uit 1753.

20160726_164352.jpg

FRYSKE DÚMKES


Fryske dúmkes, een typisch Fries streekgerecht, zijn zoete, duimgrote koekjes op smaak gebracht met anijs en gemberpoeder, gebakken in de oven en verrijkt met fijngehakte hazelnoten. Soms wordt kaneel toegevoegd of worden er andere noten gebruikt. Een variant van deze lekkernij zijn de Amelander dúmkes, waarbij de hazelnoten zijn vervangen door amandelen. Volgens de overlevering bakten Friese vrouwen deze stevige koekjes oorspronkelijk voor hun mannen wanneer zij de zee op gingen om te vissen of handel te drijven. Verpakt in kleine zakjes dienden de dúmkes als draagbare, voedzame snack die lang houdbaar was en energie gaf tijdens lange reizen.

Dumkes.jpg
bottom of page