DE FRIESE KEUKEN.
VAN SÛKERBÔLE TOT SIEPELSOEP
Verwen jezelf met de rijke smaken van Friesland. En maak een heerlijke reis door de culinaire tradities van de provincie. Het eten lijkt soms simpel, maar er zit altijd een beetje culturele trots van Friesland in. Zo worden er veel lokale producten gebruikt die alles een unieke smaak geven. Proef het in een restaurant in de buurt van Húns. Of koop zoete lekkernijen bij de bakker en geniet ervan bij de koffie in onze achtertuin. Veel van de maaltijden kun je trouwens eenvoudig in je eigen keuken maken, zodat je de smaken van Friesland thuis kunt proeven.
DE KRUIDEN VAN FRIESLAND
Friese gerechten worden vaak bereid met typische kruiden die zorgen voor een kenmerkende smaak. De maaltijden worden vaak op smaak gebracht met kruidnagel, peper, peterselie, dille, tijm en laurier. Deze kruiden voegen een diepe en aromatische smaak toe aan soepen, stoofschotels en kaas.
In Friesland worden zoetigheden met veel vakmanschap bereid. Denk aan het beroemde suikerbrood. De zoete sûkerbôle met kaneel, gember en natuurlijk heel veel suiker.
Probeer ook de beroemde Friese oranjekoek, een luchtige cake bedekt met glazuur. Deze heerlijke typisch Friese lekkernij, dankt zijn naam aan de dunne snippers sinaasappelschil in het glazuur. De feestelijke traktatie heeft een lange geschiedenis. Het oudst bekende recept dateert uit 1753.
Fryske dúmkes zijn knapperige, zoete, duimgrote koekjes die op smaak zijn gebracht met anijs en gemberpoeder. Deze traditionele kruidenkoekjes zijn perfect bij de koffie of de thee. Ze worden verrijkt met fijngehakte hazelnoten en gebakken in de oven. Soms wordt kaneel toegevoegd of andere noten.
Amelander dúmkes vervangen de hazelnoten door amandelen. Friese vrouwen bakten deze koekjes oorspronkelijk voor hun mannen die de zee op gingen. Verpakt in kleine zakjes dienden de dúmkes als een draagbare, voedzame snack die lang houdbaar was en energie gaf tijdens lange reizen.
ZOETE GERECHTEN
De Friese keuken staat bekend om stevige, voedzame gerechten. Stamppot is favoriet, met aardappelen, boerenkool en worst. Suddervlees met rijke Friese kruiden biedt een hartige smaak. En ook de typische Friese jachtschotel is een aanrader. Laagjes aardappel, gehakt, uien en spek, gekruid met peper en nootmuskaat, gebakken tot een goudbruine gratin.
Soep speelt een belangrijke rol in de Friese keuken, vooral in de winter. Snert is een favoriet, een dikke erwtensoep vol groenten, vlees en rookworst. Er is ook siepelsoep met ui en Friese nagelkaas en Friese woudbonensoep met lokale bonen en gerookt vlees. Vergeet ook de Friese mosterdsoep niet met een vleugje kruidenbitter.
WARME GERECHTEN
FRIESE DROGE WORST
Friese droge worst is een lokale delicatesse. Deze gekruide worst wordt gemaakt van varkensvlees met nootmuskaat, laurier en kruidnagel. Daarna wordt de worst gerookt voor een unieke smaak. Als snack of onderdeel van een maaltijd is Friese droge worst een ware traktatie.