top of page

DE LEUKSTE DORPJES VAN FRIESLAND.
11 PLEKJES ROND HÚNS.

Ontdek de betoverende charme van Friesland door een reis te maken langs 11 schilderachtige dorpjes. Van het kleurrijke Hindeloopen tot het levendige Workum en het gezellige Balk, elk dorpje belooft een unieke ervaring vol geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid.

 

En in het midden van die reis ligt een piepklein dorpje met het leukste vakantiehuisje van Friesland.

Boek snel je zomerhuis in Húns. 

BALK

41 minuten van Húns.

Het charmante dorp Balk dankt zijn naam aan de rivier de Luts, waar ooit een balk overheen werd gelegd, wat leidde tot de oprichting van het dorp. In de 18e eeuw bloeide Balk op dankzij de boterhandel, een periode die nog steeds voelbaar is in de historische sfeer van de stad. Vandaag de dag staat de Luts bekend als een essentieel deel van de Elfstedentocht en als het karakteristieke middelpunt van Balk, omgeven door gezellige terrasjes, charmante winkeltjes en voorbijvarende bootjes.

balk.jpg

HEEG
 

33 minuten van Húns.

Heeg, gelegen te midden van de Friese meren, vormt een paradijs voor liefhebbers van watersport. Maar de charme van Heeg gaat verder dan alleen gezelligheid en waterpret. Het dorp draagt nog steeds de sporen van een bloeiende (paling)visserij, scheepvaart en handel. Langs de Harinxmastrjitte prijken nog altijd imposante huizen uit die glorieuze periode. Heeg is tevens bekend om zijn levendige evenementen, waaronder Heechspanning op Hemelvaartsdag en het Heechsimmerfestival.

Heeg,_zicht_op_het_dorp_vanaf_It_Eilan_IMG_2215a_2018-04-18_08.32.jpg

KOUDUM

 

30 minuten van Húns

In en rondom Koudum vind je campings, pensions, recreatiewoningen en een jachthaven. Deze overvloed aan voorzieningen is geen toeval. Het dorp, dat vaak wordt beschouwd als het 'warme hart' van Friesland, trekt bezoekers aan vanwege zijn prachtige ligging tussen de Friese meren en het IJsselmeer. Naast het plezier op het water biedt Koudum talloze mogelijkheden voor wandelen, fietsen en zelfs ponyrijden - een waar genot voor kinderen. Vergeet in de zomer niet om sperzieboontjes mee te nemen uit Koudum; een heerlijke specialiteit en erkend streekproduct.

tg-straatbeeld-20190727-161622-koudum-geenmodelverklaring.jpg

LANGWEER

41 minuten van Húns

Langweer, de gracieuze zwaan onder de Friese dorpen, betovert bezoekers met zijn charmante karakter. Een wandeling langs de gezellige Buorren onthult waarom dit symbool zo treffend is voor Langweer, met zijn prachtige oude panden en status als beschermd dorpsgezicht. Vanuit Langweer kun je kiezen uit een scala aan zeiltochten op de meren, of genieten van het groen en de wateren per fiets. Keer terug naar het pittoreske dorpscentrum en geniet van een 'Slokje Langweer', proost!

rf1xrcdg.jpg

OUDEGA 
 

29 minuten van Húns.

Vanuit Oudega strekt het Brekkenpaad zich uit; dit pad langs de Aldegeasterbrekken staat bekend als een van de mooiste van Friesland. In de omliggende poelengebieden is het heerlijk varen, kanoën en suppen. Wandelaars worden aangetrokken tot trajecten van het St. Odulphuspad of de Pinepolder, een weidevogelgebied waar in het voorjaar de grutto, kievit en tureluur gespot kunnen worden. Sluit de dag af met een gezellige nababbel op een terrasje in de historische dorpskern.

hans-buren-havenkom-oudega-swf_479446469.jpg

OUDEMIRDUM

 

40 minuten van Húns

Oudemirdum, het hart van het groene Gaasterland, is het ideale startpunt voor het verkennen van dit natuurgebied. Met het Bezoekerscentrum Mar & Klif als vertrekpunt, biedt het dorp de perfecte uitvalsbasis voor een ontdekkingsreis door de regio. Na een verfrissende kop koffie met gebak op de Brink, kun je op weg gaan naar de kliffen van het IJsselmeer, nabijgelegen bossen of andere idyllische plekjes in het Gaasterland.

wandelroute_Oudemirdum_Mirnse_Klif_13km-02.jpg

TERHERNE

 

25 minuten van Húns.

Terherne staat bekend als het thuis van 'de schippers van de Kameleon'. Een slimme zet van Hielke en Sietse gezien de waterrijke omgeving van het dorp. Gelegen als een eiland tussen het Sneekermeer en de Terhernster Puollen, bruist Terherne vooral in de zomer van activiteiten. Geniet van een verfrissende bries op het water, maak een ontspannen wandeling langs de karakteristieke huisjes in de haven, of kies voor een gezellig terrasje boven de drukte uit. En vergeet niet om de kinderen de dag van hun leven te geven in het Kameleondorp. 

DSC_7109.jpg

WOUDSEND

41 minuten van Húns.

Woudsend, gelegen aan de Elfstedenroute, is een geliefde bestemming voor zowel schaatsers als zeilers. Neem even pauze met een warme lekkernij of een verfrissend drankje op het terras, en bewonder de gerestaureerde panden, smalle steegjes en pittoreske doorkijkjes. Vergeet niet de kerken, galeries en molens te verkennen in dit charmante dorp, dat zeker een bezoekje waard is.

910_woudsend.jpg

WORKUM 
 

25 minuten van Húns.

Workum, gelegen aan de oevers van het IJsselmeer, betovert bezoekers met zijn rijke maritieme geschiedenis en levendige kunstgemeenschap. De stad herbergt indrukwekkende architectuur, waaronder de majestueuze Sint-Gertrudiskerk, en biedt een bruisend cultureel landschap met tal van galerieën en ateliers. Met zijn levendige havens en historische charme is Workum een must-visit bestemming voor liefhebbers van geschiedenis en kunst.

IMG_2653.HEIC

HINDELOOPEN

 

30 minuten van Húns.

Hindeloopen, gelegen aan de kust van het IJsselmeer, verwelkomt bezoekers met zijn pittoreske grachten, kleurrijke huizen en traditionele klederdracht. Het stadje ademt een sfeer van nostalgie en authenticiteit, met ambachtelijke winkels en gezellige cafés die de rijke maritieme geschiedenis van de regio weerspiegelen. Van wandelingen langs de waterkant tot het verkennen van lokale ambachten, Hindeloopen biedt een betoverende reis terug in de tijd.

frieslandwonderland_16552512009789073.jpg

STAVOREN

 

42 minuten van Húns.

Stavoren, geprezen als een van de oudste stadjes van Friesland, omarmt zijn rijke maritieme erfgoed en unieke charme. Met zijn historische kade, legendarische fontein van het Vrouwtje van Stavoren en adembenemend uitzicht over het IJsselmeer, biedt Stavoren een betoverende mix van geschiedenis en natuurlijke schoonheid. Bezoekers kunnen genieten van wandelingen langs de haven, lokale visgerechten proeven en de legendes van het stadje ontdekken.

1c0bf35c-ef53-4a6a-986e-1d9dbac77233.jpg
bottom of page