top of page

DE FRIESE KANT VAN HET IJSSELMEER.

ONTDEK HET VANUIT HÚNS.

Welkom aan de Friese kant van het IJsselmeer. Waar de horizon zich uitstrekt tot aan de einder en de wind vrij spel heeft over het uitgestrekte wateroppervlak. Langs deze kustlijn vind je een schat aan natuurlijke schoonheid, historische bezienswaardigheden en eindeloze mogelijkheden voor avontuur en ontspanning.

WADDENCENTER

 

24 minuten van Húns.

Aan het begin van je reis langs de Friese kant van het IJsselmeer vind je het Waddencenter aan de Afsluitdijk. Hier kun je meer leren over het unieke ecosysteem van de Waddenzee, dat door UNESCO is uitgeroepen tot werelderfgoed. Bewonder de interactieve tentoonstellingen, leer over de vismigratierivier en ontdek de wonderen van dit bijzondere natuurgebied.

 

https://afsluitdijkwaddencenter.nl/

0517-723026

Afsluitdijk 1c in Kornwerderzand.

 

IMG_2277.jpeg

VISMIGRATIERIVIER

 

24 minuten van Húns.

De vismigratierivier bij de Afsluitdijk is een innovatief project dat is ontworpen om de vismigratie tussen de Waddenzee en het IJsselmeer te herstellen. Hier kun je zien hoe vissen, zoals de zalm en de zeeforel, gebruikmaken van speciale vispassages om hun natuurlijke paai- en voedingsgebieden te bereiken.

 

Momenteel wordt er nog volop gewerkt aan de vismigratierivier. Het is de bedoeling dat bezoekers straks vanaf het Waddencenter kunnen wandelen naar dit knooppunt tussen een snelweg van auto's en een snelweg van vissen. 

191115-VMR_vogelvlucht-vloed-scaled.jpg

MAKKUM

24 minuten van Húns.

Verder langs de kust vind je het prachtige strand van Makkum, een populaire bestemming voor zonliefhebbers en watersporters. Strek je uit op het zachte zand, neem een verfrissende duik in het heldere water of waag je aan een ontspannen strandwandeling langs de waterlijn. Met zijn gezellige strandpaviljoens en levendige sfeer is Makkum de ideale plek voor een dagje aan zee.

 

Natuurliefhebbers kunnen genieten van de Makkumerwaarden. Een groot natuurgebied met prachtige landschappen

20200731_120856.jpg

HET IJSSELMEER OP

Het IJsselmeer staat bekend als een paradijs voor zeilers, surfers en kitesurfers. De Friese kust biedt talloze mogelijkheden om van deze populaire watersporten te genieten. Huur een zeilboot en verken de uitgestrekte wateren, laat je meevoeren op de wind tijdens een ontspannen surftocht of ervaar de adrenalinekick van het kitesurfen op de golven. Met zijn constante wind en kalme water is het IJsselmeer de perfecte plek voor avontuur op het water.

9256e93f-0290-4559-a4d9-577ebfefb7bd.jpg

PITTORESK HINDELOOPEN

 

Maak een tussenstop in het schilderachtige Hindeloopen, een van de pareltjes aan de Friese kust. Wandel langs de kleurrijke gevels van de historische huizen, bezoek het lokale museum en bewonder de traditionele ambachten waar dit dorpje zo bekend om staat. Met zijn rijke maritieme geschiedenis en authentieke charme is Hindeloopen een must-see tijdens je ontdekkingstocht langs het IJsselmeer.

shutterstock-1236233764-min.jpg

STAVOREN

Vanuit het historische stadje Stavoren kun je de veerboot nemen naar het charmante Enkhuizen aan de overkant van het IJsselmeer. Geniet van een ontspannen overtocht en bewonder het prachtige uitzicht op het water terwijl je koers zet naar deze pittoreske havenstad. Een onvergetelijke ervaring voor iedereen die de schoonheid van het IJsselmeer wil ontdekken.

stavoren-haven-gekleurde-huizen.jpg

GAASTERLAND

 

Tot slot biedt het schilderachtige Gaasterland een oase van rust en natuurlijke schoonheid aan de zuidwestelijke kust van het IJsselmeer. Verken de uitgestrekte bossen, glooiende heuvels en idyllische dorpjes, en geniet van het adembenemende uitzicht op het water vanaf de schilderachtige kliffen langs de kustlijn. Met zijn rustige wandel- en fietspaden is Gaasterland de perfecte bestemming voor een ontspannen dag in de natuur.

oudemirdumerklif-klifwand-zuidkant.jpg
bottom of page