top of page

VAN GAASTERLAND TOT DE ALDE FEANEN.
DE NATUURGEBIEDEN ROND HÚNS.

Welkom in de betoverende natuur rondom het dorpje Húns. Gelegen in het hart van het weidse landschap van Friesland. Hier, te midden van uitgestrekte weilanden en waterwegen, vind je een schat aan natuurgebieden die wachten om ontdekt te worden. Van de serene wetlands van De Alde Feanen tot de glooiende heuvels van het Gaasterland.

DE ALDE FEANEN

27 km van Húns.

De Alde Feanen, een uitgestrekt moerasgebied en Nationaal Park, is een waar paradijs voor natuurliefhebbers en vogelspotters. Ontdek de kronkelende waterwegen, dichte rietvelden en open wateren terwijl je op zoek gaat naar zeldzame vogelsoorten zoals de purperreiger en de roerdomp. Huur een kano of fluisterboot en verken de vele kanalen en meertjes die dit prachtige gebied doorkruisen, of maak een ontspannen wandeling over de vele wandelpaden en observatieplatforms en geniet van het adembenemende uitzicht op het moeraslandschap.

cc8bb3fe-baec-4e4e-9d58-35d1e954d313.jpg

GAASTERLAND

 

46 km van Húns.

Het Gaasterland, met zijn glooiende heuvels, dichte bossen en schilderachtige meren, is een van de meest betoverende natuurgebieden van Friesland. Verken de kronkelende wandelpaden die door de uitgestrekte bossen slingeren, beklim de heuvels voor een panoramisch uitzicht over het omringende landschap, en geniet van de rust en sereniteit van dit idyllische gebied. Breng een bezoek aan het charmante dorpje Oudemirdum, gelegen aan de rand van het Gaasterland, en ontdek de rijke geschiedenis en cultuur van deze bijzondere regio.

oudemirdumerklif-klifwand-zuidkant.jpg

SKROK

12 km van Húns.

Skrok, een verborgen juweeltje in het Friese landschap, is een wetlandgebied dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en unieke flora en fauna. Maak een wandeling over de vele paden die door het gebied slingeren en bewonder de vele vogels die hier hun thuis hebben gevonden, waaronder de lepelaar, de grutto en de kemphaan. Met zijn rustige sfeer en ongerepte natuur is Skrok de ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van het dagelijkse leven en te genieten van de rust en schoonheid van het Friese platteland.

kemphaan-met-kemphen-4.jpg

KETLIKER SKAR

46 km van Húns

Ketliker Skar, gelegen in het zuiden van Friesland, is een uitgestrekt natuurgebied dat bekend staat om zijn prachtige bossen en glooiende heidevelden. Maak een wandeling over de vele wandelpaden die door het gebied slingeren en geniet van de rust en stilte van dit idyllische landschap.  Laat je betoveren door de schoonheid van de heide, veenputten en vennetjes. En spot met je verrekijker weidevogels als de wulp, de grutto en de watersnip.

HeaderKetlikerSkar-2-1920x1213.webp

PARK HUIZE OLTERTERP

44 km van Húns.

Olterterp, een klein dorpje gelegen aan de rand van het Drents-Friese Wold, is omringd door een adembenemend landschap van bossen, heidevelden en vennen. In het prille voorjaar steken de levendige groene en frisrode beukenblaadjes prachtig af tegen de donkerbruine boomstammen van de imposante beuken. Verschillende vogelsoorten vinden hun thuis in de oude bomen, waaronder de bosuil, boomklever, grote bonte specht en appelvink. Een scherp oor kan zelfs het karakteristieke geluid van de groene specht opvangen. De weelderige bossen van het park trekken een diversiteit aan dieren aan. Tijdens stille momenten kunnen gelukkige bezoekers schichtige reeën spotten, die behendig de beschutting van de bomen opzoeken. Met veel geluk kunnen ook eekhoorns en ijsvogeltjes worden waargenomen. Het park is tevens het territorium van de ringslang, een onschadelijk reptiel dat graag geniet van de warme zonnestralen om zich op te warmen.

Park_Huize_Olterterp-1.webp

MAKKUMERWAARDEN

29 km van Húns.

De Makkumerwaarden, gelegen aan de oevers van het IJsselmeer, is een uitgestrekt natuurgebied dat bekend staat om zijn prachtige landschappen en rijke biodiversiteit. Maak een wandeling over de vele wandelpaden die door het gebied slingeren en geniet van het adembenemende uitzicht op het omringende landschap. Breng een bezoek aan de vogelkijkhut De Ral en bewonder het baardmannetje, de eidereend, de kluut en de bergeend.

wvf-ruimte-makkumersudwaard3-1920_2562445781.jpg

DE WESTHOEK

21 km van Húns.

De Westhoek, gelegen in het uiterste noordwesten van Friesland, is een uitgestrekt natuurgebied dat bekend staat om zijn prachtige duinen, brede stranden en uitgestrekte kwelders. Maak een wandeling over de vele wandelpaden die door het gebied slingeren en geniet van het adembenemende uitzicht op het omringende landschap. Breng een bezoek aan de vogelkijkhutten die verspreid liggen langs de kustlijn en bewonder de vele vogelsoorten die hier hun thuis hebben gevonden, waaronder de lepelaar, de grutto en de scholekster.

f0d60a50-9299-4eb9-940b-c018b9af87f6.jpg

DRENTS-FRIESE WOLD

71 km van Húns

Nationaal Park Drents-Friese Wold, gelegen in de provincies Drenthe en Friesland, betovert met uitgestrekte bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Het is een paradijs voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Ontdek de rustige paden, luister naar het gefluister van de bomen en bewonder de diversiteit aan flora en fauna. Een plek waar de natuur haar adembenemende schoonheid openbaart.

karin-broekhuijsen-b1e8711-2.jpg

Of je nu kiest voor een ontspannen wandeling door de bossen van het Gaasterland, een vogelspotexcursie in De Alde Feanen, of een ontdekkingstocht door het unieke wetlandgebied van Skrok, de natuurgebieden rondom het dorpje Húns bieden een schat aan mogelijkheden voor avontuur en ontdekking. Dus trek je wandelschoenen aan, pak je verrekijker en laat je betoveren door de natuurlijke pracht van Friesland.

De natuur vanuit de loungebank

Bij ons vakantiehuis in Friesland is de natuur nooit ver. Plof neer in onze achtertuin en geniet. Van het weiland met haasjes, buizerds en Friese paarden. Van de opvaart met snoeken, kikkers, zwanenmossels, eenden, meerkoetjes en aalscholvers. En van de struiken vol libellen, hommels, bijtjes, vlinders en zelfs kolibrimotten.

 

Boek snel je Friesland vakantie in de natuur. >

bottom of page