top of page

FRIESLAND, FIETSLAND.
ONTDEK DE LEUKSTE ROUTES.

De provincie Friesland heeft veel mooie routes en paden die perfect zijn voor een fietstocht. En er is altijd wel iets interessants te zien, of het nu een prachtige natuurgebied is of een historisch dorpje. Ga er lekker op uit met de fietsen van ons vakantiehuisje in Friesland. Vanuit Húns kun je meteen De Greidenroute of de fietstocht Greidhoeke doen. 

NATIONAAL PARK DE ALDE FEANEN
 

Fiets door het prachtige Nationaal Park de Alde Feanen, een moerasgebied met een overvloed aan flora en fauna. Verken de kronkelende paden, geniet van het vogelgezang en bewonder de uitgestrekte rietvelden. Het park is een paradijs voor natuurliefhebbers en biedt een rustige ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. De fietsroute is ongeveer 40 km lang.

2802_3963739854.jpg

GAASTERLAND ROUTE

 

Ontdek het glooiende landschap van Gaasterland met zijn bossen, kliffen en uitgestrekte weilanden. Deze route voert je langs schilderachtige dorpjes zoals Oudemirdum, waar je kunt stoppen voor een verfrissend drankje in een lokaal café.

 

Onderweg kom je verschillende bezienswaardigheden tegen die de moeite waard zijn om even voor te stoppen. Tussen knooppunt 30 en 26 liggen diverse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog verspreid over de weilanden. In de weilanden zie je vaak majestueuze Friese paarden grazen. Terwijl je richting knooppunt 80 fietst, kom je langs de indrukwekkende "Famkes van Kolderwolde", een beeldenroute gecreëerd door kunstenaar Evert van Hemert.

Fietsen-Gaasterland.jpg

SNEEKERMEER ROUTE

 

Geniet van het serene landschap rondom het Sneekermeer terwijl je langs pittoreske dorpjes als Terherne en Goingarijp fietst. Maak een tussenstop bij een van de vele zeilscholen langs de route en bewonder de kleurrijke zeilen die het meer sieren. De route is ongeveer 34 km lang.

0f3fac4b-cc3a-4cb4-9c37-b74101824c9d-large.jpg

FRIESE WOUDEN ROUTE

Fiets door de uitgestrekte bossen en heidevelden van de Friese Wouden. Deze rustige route van ongeveer 36 km begint in het pittoreske Dokkum en leidt je langs oude jaagpaden door de betoverende Friese Wouden. Dit gebied staat bekend om zijn kleinschalige landschap, en tijdens deze tocht zul je daar volop van kunnen genieten. Langs de route zie je veel houtwallen, historische structuren die vroeger werden gebruikt om vee binnen te houden of wilde dieren buiten te sluiten. Bij knooppunt 83 in Dokkum vind je gezellige terrassen bij de Dokkumer Nieuwe Zijlen, perfect voor een ontspannen pauze. Ook in Kollum zijn er verschillende horecagelegenheden waar je even kunt verpozen en genieten van een hapje en een drankje.

Parkachtige-omgeving-Buitenpost-_CBoogaard-5-2000x1333.jpg

LAUWERSMEER ROUTE

Het Lauwersmeer is een paradijs voor vogelliefhebbers. Fiets langs de oevers van het meer en spot zeldzame vogelsoorten. Een tocht rondom het Lauwersmeer is ongeveer 45 km lang. Het Lauwersmeer is ontstaan toen in 1969 de Lauwerszee werd afgesloten van de Waddenzee. Deze afsluiting, samen met het zoete water, heeft geleid tot een unieke omgeving waar water, planten, dieren en mensen op een bijzondere manier samenkomen. Sinds 1999 is het Lauwersmeergebied aangewezen als Nationaal Park. Een fietstocht rondom het Lauwersmeer biedt een panoramisch uitzicht op dit bijzondere gebied, zowel in Groningen als in Friesland.

download-scaled-2000x2000-2739.jpg

FRIESE ZUIDERZEEROUTE

De Friese Zuiderzeeroute is 150 km lang. Het grootste deel van de route ligt aan het IJsselmeer, voorheen bekend als de Zuiderzee, en voert je door het binnenland van Zuidwest Friesland. Tijdens de tocht kom je langs een verscheidenheid aan prachtige landschappen; van de Friese meren tot het heuvelachtige Gaasterland, van pittoreske Elfstedenstadjes tot charmante dorpen en adembenemende vergezichten. 

lr-hindeloopen-r-mirre-oost.jpg

WADDENKUST ROUTE

Fiets langs de Waddenkust en ervaar de unieke dynamiek van dit UNESCO Werelderfgoed. Onderweg passeer je schilderachtige dijkdorpjes en uitgestrekte kwelders, waar schapen grazen en zeehonden luieren in de zon.

De route is ongeveer 34 km lang.

routeprint-fr-stilte-natuur-en-cultuur-aan-de-friese-waddenkust-webversie.jpg

BONIFATIUS ROUTE

Volg in de voetsporen van de legendarische missionaris Bonifatius en ontdek de rijke religieuze geschiedenis van Friesland. Deze route voert je langs historische kerken, kloosters en heiligdommen, waar je meer te weten kunt komen over het christelijke erfgoed van de regio. Vanuit het beginpunt in Burgum fiets je door een prachtig landelijk gebied in Friesland. Onderweg passeer je charmante dorpjes en lokale boerderijwinkeltjes waar je verse producten kunt vinden.

dokkum1.jpg

FRIESE MEREN ROUTE

Deze route van ongeveer 59 km neemt je mee langs de glinsterende meren van Friesland. Fiets langs de oevers van het Sneekermeer, Tjeukemeer en Slotermeer en geniet van het prachtige uitzicht over het water terwijl je de frisse zeelucht opsnuift.

varend-op-en-fietsend-langs-het-tjeukemeer-stilstaan-bij-geheim-agent-lodo-van-hamel-2.jpg

ROUTE GREIDHOEKE

Verken het uitgestrekte weidegebied van de Greidhoeke, gelegen ten zuidwesten van Leeuwarden, en laat je betoveren door de overvloed aan vogels, pittoreske Friese dorpjes en adembenemende vergezichten. Tijdens deze fietsroute passeer je de drie weidevogelgebieden van Natuurmonumenten: Skrok, Skrins en de Lionserpolder. Geniet van de rust en de pracht van de natuur terwijl je je weg baant door dit betoverende landschap, waar elk hoekje een nieuwe ontdekking belooft.

Natuurmonumenten-Andries-de-la-Lande-Cremer-NAMO72566.jpg

11MERENFIETSTOCHT

 

Voor de sportievere fietsers kunnen we de 11Merenfietstocht aanraden.
Metl prachtige routes langs de Friese meren. Het is een groots fietsfeest voor alle toerfietsers, jong en oud, met of zonder trapondersteuning, zelfs steppers zijn welkom. Met afstanden van 50, 100 en 150 km door het schitterende Friese merengebied. Deelnemers genieten van uitstekende verzorging onderweg en een geweldige sfeer bij start en finish, waardoor het een topdag wordt. Voor veel fietsers is de 11Merenfietstocht de perfecte voorbereiding op de 11-stedentocht.

e2ecb459-b732-40cd-9dde-92d58a11d6b7_thumb1920.jpg

FIETSELFSTEDENTOCHT


De Fietselfstedentocht is een 235 kilometer lange toertocht langs de elf Friese steden, met start en finish in Bolsward, nabij Húns. Een diverse groep fietsers neemt deel, waaronder snelle 'wedstrijd'-rijders, sportieve fietsers en toerfietsers. Fietsen variëren van racefietsen tot 'gewone' fietsen, transportfietsen, tandems en ligfietsen. Deelnemers verschijnen vaak in kleurrijke en soms hilarische kostuums, waardoor het een levendig spektakel is.

IMG_2674.HEIC

FRIESE GREIDEN ROUTE

Dit is onze persoonlijke favoriet. Een charmante route die je meeneemt door het karakteristieke Friese weidelandschap en door prachtige dorpen. Je fiets dwars door uitgestrekte weilanden en komt langs  prachtige dorpen zoals Deinum, Jorwert en Mantgum met zijn statige huizen, en het idyllische Wirdum. Laat je betoveren door de serene schoonheid van het Friese platteland terwijl je geniet van deze ontspannen en schilderachtige fietstocht.

Mantgum-huis-L.webp

PONTJESROUTE DE 8 VAN GROU

 

Een prachtige en afwisselende route in Friesland. Deze 37 kilometer lange tocht voert door het schilderachtige landschap rondom Grou, langs meren, vaarten en groene weilanden. Kenmerkend zijn de acht pontjes die je over het water brengen, een unieke ervaring waarbij je letterlijk de waterwegen van Friesland verkent. Onderweg kom je langs pittoreske dorpjes en historische bezienswaardigheden, en kun je genieten van de rust en schoonheid van de natuur. De route is geschikt voor alle leeftijden en biedt een perfect dagje uit voor fietsliefhebbers en gezinnen die van de buitenlucht houden.

pontje-8-van-Grou.jpg
bottom of page